#CJAMATARÓ PART DE LA MOBILE WEEK MATARÓ AMB LA IMPLICACIÓ DE DUES ESCOLES MÉS: ESCOLA PIA SANTA ANNA I L’INSTITUT CINC SÈNIES
Living Lab d’Innovació Social i Oberta.
#ConnectemJAMataró segueix teixint xarxa a Mataró i aquest any 2022 han estat una escola concertada com l’Escola Pia Santa Anna i una pública, com l’Institut 5 Sènies, que s’han sumat al projecte. Amb elles, ja son 10 entitats a Mataró implicades a reduir la bretxa digital en el marc de col·laboració d’aquest projecte.
NOVES ESCOLES IMPLICADES
L’Escola Pia Santa Anna s’ha convertit en un nou HUB de Sanejament Labdoo i va conduir el taller gràcies a que Jordi Truñó (Director Pedagògic FP) i Isabel Bosch (Coordinadora Itinerari informàtic) varen veure en el projecte Labdoo.org una gran oportunitat perquè l’assignatura de manteniment del seu Grau Mitjà de Sistemes Microinformàtics i Xarxes, podia ser la manera de transmetre coneixement i alhora sensibilitzar-los de com la seva tasca diària pot tenir un impacte social, i en el seu cas, reduir la bretxa digital.
Els dos docents de l’assignatura, el Cristian González i la Cristina Reina, varen conduir el II Taller de Sanejament a Mataró. Alhora, 11 dels seus alumnes varen ser els encarregats d’ensenyar als/les 25 alumnes de 3r i 4t d’ESO de l’Institut 5 Sènies els detalls del procés que permet preparar portàtils, tablets, ordinadors en desús perquè puguin ser reutilitzats.
Gràcies al MEM, i de la ma de la docent M.Isabel Lopez Arango l’Institut 5 Sènies va entrar #CJAMataró. El taller era el primer contacte amb el projecte. Veient el seu abast, el Javier i l’Amàlia (docents participants), varen fer allà mateix les passes per incorporar-se a la xarxa Labdoo i així poder rebre directament 5 dels portàtils que entre tots es varen preparar. Aquests els varen rebre 5 famílies nouvingudes al seu centre.
Dos dels voluntaris de Labdoo allà presents, Pedro Tor i Eulàlia Picas, varen acompanyar tot el procés, amb la col·laboració a distància i a temps real del seu fundador el Jordi Ros.
AL SERVEI DE LA CIUTADANIA PER REDUIR LA BRETXA DIGITAL A MATARÓ
La Biblioteca A.Comas va tornar a acollir el taller. Al llarg de l’any, a més a més, tant aquesta com la Biblioteca Pompeu Fabra han posat en marxa altres serveis per reduir la bretxa digital, consolidant així el seu paper d’entitats al servei de la ciutadania. Entre ells:
- cursos de capacitació a diferents edats;
- ordinadors amb accés a internet per les persones que necessitin fer gestions digitals, o bé fer un treball o una consulta als seus comptes de correu
- assessorament en les gestions digitals i suport tècnic puntual
Aviat la nova Biblioteca Popular de la ciutat també esdevindrà HUB de recollida de dispositius com les altres, i podrà poc a poc oferir els mateixos serveis que les altres dues, integrant així també el projecte #ConnectemJaMataró.
Com ja va passar en la primera edició, el taller va ser inaugurat pel David Hurtado, Regidor d’Estratègia Agenda Urbana – Mataró 2030, Joventut i Emancipació Juvenil Ciutat Intel·ligent; la Sílvia Barragán, Directora de la Biblioteca Antoni Comas i la Judit Batayé, que segueix enxarxant amb la Joanna d’Arc Bermúdez del MEM totes les entitats de la ciutat.
Al Taller també hi varen ser presents membres del Centre de Recursos Pedagògics amb els que explorarem vies de col·laboració pel curs 22-23. De fet, va ser gràcies al Bernat Fernández, incorporat feia poc al CRP, que l’Escola Pia ha integrat el projecte.
Docents retirades professionalment però molt implicades en la millora de les condicions de qualsevol alumne, com la M.Angels; tècnics de l’Ajuntament, com el Xavier Castellà i la Teresa Nogués, o l’ajuda del personal de les Biblioteques de Mataró varen ser claus per l’èxit del taller.
El MEM segueix fent les seves passes per difondre el projecte i esperem que aviat siguin els Espais Joves com el de Rocafonda, que s’integrin al projecte!
CONNECTIVITAT UN DRET
Conscients que no podem oblidar que cal internet per seguir les classes o fer moltes de les gestions professionals, personals o accedir als serveis públics, aquest any la Mobile Week Mataró va acollir el seu propi “Taller de Connectivitat” (20/5/22).
Aquest va ser conduit per CESI-Mataró Sense Fils, també integrant de #CJMataró.