Enxarxant Mataró contra la bretxa digital
Living Lab d’Innovació Social i Oberta.
La crisi de la COVID-19 ha posat de manifest que segueix exististint una important bretxa digital i que el dret d’accés universal a internet no és encara una realitat efectiva pel 100% de la població. Si afegim que no totes les llars tenen dispositius i/o habilitats tecnològiques suficients, el número real de famílies afectades per la bretxa digital augmenta.
Situació, que a més a més, fa difícil que es compleixin altres drets bàsics com és el dret a l’educació, la salut o la llibertat d’expressió. Fet que ha provocat que sorgeixin moltes iniciatives per dotar als diferents actors de totes les eines per lluitar contra aquesta bretxa digital, com ha estat el projecte #ConnectemJA (#CJA),
Mataró no és una excepció, i moltes entitats locals han sumat iniciatives o buscat solucions per assegurar aquest aprenentatge connectat. Des de #CJA ens hem encarregat de detectar les entitats i enxarxar-les a un projecte comú que no acabi amb la pandèmia, sinó que sigui la llavor per incorporar nous valors a la ciutadania i que ens permetin reduir les desigualtats de la societat. En el fons, estendre principis d’economia circular i aprenentatge-servei a través de les xarxes ciutadanes locals.
Participant en la convocatòria del Global Mayors Challange 2021 on l’Ajuntament de Mataró s’ha presentat amb un projecte adreçat a la formació dels joves, hem après que
- l’abandonament dels estudis reglats està entre el 12%i el 31% segons si parlem d’ESO, Batxillerat o cicles formatius.
- l’atur juvenil respecte a la població activa (menors 25 anys) és del 40,13% (segons informe Enquesta Població Activa (EPA) 4rt trimestre 2020, a Catalunya 38,1% atur juvenil 16-24a calculat respecte població activa, 16,2% atur dins del grup de població 16-29a, aquest darrer s’estima a Mataró unes 3.000 persones)
- 1000 llars no tenen internet per raons econòmiques i el 13,6% no tenen ordinadors
EDUCACIÓ O FORMACIÓ… els inicis al barri de Rocafonda – Palau.
La majoria d’ajudes públiques per reduir la bretxa digital han anat als centres d’educació d’ESO. Pel que fa a Catalunya, el Departament d’Educació de la Generalitat ja ha dotat de “dispositius connectats temporals” a tots els alumnes d’aquests centres.
Però com ens deien les docents del PTT Mataró (Pla Transició al Treball) ubicat a Rocafonda, “Què passa amb els alumnes d’alguns centres educatius, formatius i per la inserció socio-laboral sovint infradotats però que justament són els que més ajuden a molts joves a tenir un ofici?“
O “Com motivem als alumnes perquè no abandonin?” com ens deien mestres jubilades o un professor del I.Damià Campeny.
O “Què passa amb les persones o famílies nouvingudes o locals que amb fills o sense, no disposen de cap coneixement digital, ni dispositius suficients? Com accedeixen als serveis socials o de salut que tant necessiten si tot és per internet? Com ajuden als seus infants? ens deien les activistes docents del Moviment Educatiu del Maresme, Càritas Mataró o les Tècniques del Departament d’Educació de la Generalitat i d’Ensenyament de l’Ajuntament de Mataró encarregades del Grup de Treball de Reforç Educatiu.
DISPOSITIUS
La Gemma del PTT Mataró, googlejant va contactar amb l’Escola Vedruna Sant Elias de Vilafranca del Penedés per conèixer tota l’experiència de Labdoo.org rebent, sanejant i donant dispositius vells. I amb els alumnes varem arribar-nos a l’escola perquè fossin ells en directe qui traslladessin el projecte als seus companys. Escèptics a l’anada, hipermotivats a la tornada després de visitar la biblioteca que rep les donacions i l’escola que les saneja.
Val a dir que l’Escola Vedruna Sant Elias fa 8 anys que és HUB Labdoo i a través de l’assignatura “Servei Comunitari” ensenya als alumnes com sanejar i reutilitzar dispositius que seran enviats a escoles amb alumnes que ho necessitin. Val a dir que és l’assignatura optativa amb més dones i amb més alumnes sol·licitants, sovint amb llista d’espera.
També vàrem contactar amb Càritas Mataró convertint-se en la 1ra entitat que rebia 16 dispositius de la xarxa Labdoo a Mataró i amb els que han pogut recolzar la formació dels infants que van al Centre Sant Pau o les seves mares. També un ordinador ha anat a una residència d’avis.
CONNECTIVITAT
Cap estudiant sense Internet (CESI) treballava ja amb el Servei d’Estratègia i Governança de l’Ajuntament de Mataró en el Pla de Connectivitat i assegurar internet a les famílies de tota la ciutat. Podem dir, que amb el seu Tècnic, el Xavier, no només ens està obrint totes les portes sinó que estem co-construint el desplegament de #CJA a Mataró.
Els camins públics tenen els seus tempos, així que paral·lelament hem anat activant i mirant de buscar altres vies amb l’ajuda de les entitats involucrades. Així ha estat com el PTT Mataró i especialment la Montserrat de Càritas Mataró està recolzant la recerca de famílies del barri amb necessitats d’internet perquè directament es puguin beneficiar dels serveis de CESI.
Tot i que CESI ja havia arrencat a Mataró amb la col·laboració de l’Institut Damià Campeny i l’Alexandre Satorras, configurant la xarxa WiFi existent als centres per tal que els estudiants veïns poguessin accedir a Internet durant el confinament més estricte. Aquesta acció en plena pandemia va ser difosa per diversos mitjans inclós el inclós el TN de TV3.
CAPACITACIÓ DIGITAL i DIFUSIÓ
La Joana d’Arc i l’Anna del Moviment Educatiu del Maresme varen organitzar la trobada virtual “Fem un Cafè” el 24/2 perquè la comunitat docent de Mataró i Maresme conegués el projecte i s’impliqués. Jornada a la que es varen sumar Tècniques d’Educació i Igualtat de l’Ajuntament com la Raquel i la Bintou, qui ha preparat les xerrades dirigides als Centres Oberts de la ciutats, molt interessats per adaptar el projecte a la seva realitat, també va participar a la sessió el Sr.Pere Salvador inspector del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, per tal de donar-ho a conèixer als centres receptors dels fons europeus PMOE.
Amb el MEM seguirem treballant perquè la “Guía para mejorar tu aprendizaje conectado y colaborativo” inclogui també la formació engegada enguany per capacitar a les mares no-digitals de diferents escoles de Mataró, per tal de poder continuar malgrat la situació amb les sessions de català per a famílies virtualment. Nivell bàsic, del que comptaven amb material que la Mònica del Departament de Societat Digital de la Generalitat, i que també caldrà adaptar amb la seva participació.
I seguirem… perquè aquestes petites onades de cada entitat es va fer al mar gràcies a la Xarxa de Biblioteques de Mataró i Maresme.
TRET DE SORTIDA… BIBLIOTECA A.COMAS, un espai per la ciutat i els ciutadans
Les docents del barri de Rocafonda que parlàvem ens deien: “Heu de parlar amb la Silvia, la Directora de la Biblioteca A.Comas”. I varem entendre perquè. Convençuda com està que els equipaments públics han de ser oberts per la ciutadania, ha preparat tot amb el seu equip perquè la sala d’actes de biblioteca fos el primer espai on totes les entitats ens trobéssim arrencant de debò el projecte a Mataró.
A més a més, ha convençut a l’equip d’amdues biblioteques perquè siguin els primers HUBS receptors de donacions de dispositius de Mataró dins la xarxa Labdoo i poder anar estenent la iniciativa a altres biblioteques de la comarca, també amb aliança amb la xarxa PUNT TIC de la Generalitat, de les quals diverses ja ho son. Ricard, Silvia B, Silvia S, Laura esperem que ens doneu molt bones notícies aviat!
APRENEM A SANEJAR ORDINADORS MATARÓ !
Així doncs, el passat 6 de Maig va tenir lloc la primera trobada de totes les entitats implicades amb l’objectiu de conèixer nos totes i aprendre a sanejar dispositius. 35 persones d’11 entitats diferents es van acostar.
La Sílvia, Directora de la Biblioteca A.Comas i el Regidor d’Estratègia Agenda Urbana – Mataró 2030, Joventut i Emancipació Juvenil Ciutat Intel·ligent, David Hurtado varen obrir l’acte, on varem conèixer dels mateixos alumnes del PTT Mataró, el Mohamed el Kasmi i l’Abdel Lefhal, acompanyats del Daniel Carrión la seva experiència amb Labdoo; així com la col·laboració entre CESI i Càritas de Mataró per dotar de connectivitat al barri del Palau-Rocafonda.
L’Elena, present a Labdoo des de la seva arrancada fa 10 anys i qui ha fet tot el desplegament a Sant Cugat del Vallès, ens va explicar l’impacte d’ensenyar i posar en pràctica l’economia circular a través d’aquesta gran xarxa ciutadana mundial.
I sobretot, permeteu-nos donar les gràcies a l’Abel i els seus alumnes de l’Institut FP Sant Cugat, el Houssam el Guindouh i la Maria Requena, qui varen impartir el taller i engrescar no només als presents, sinò a altres docents d’Instituts que es varen interessar pel projecte. La Blanca, voluntària a Barclelona també es va sumar.
El Bernat de l’I.Damià Campeny i els seus alumnes; l’Oriol de Càritas de Mataró i el crack Juan; ja estant treballant per ser els 1rs HUBS de sanejament de dispositius a Mataró. I ja tenen pensat compartir i sumar altres escoles de Mataró. Com també ho fa la M.Angels, que serà docent sempre 🙂 Tots creuen que és una bona alternativa per motivar a joves capaços de fer moltes altres coses del que la rigidesa de l’escola tradicional els hi permet. És per això que ja estan mirant de convèncer als centres docents amb branques de Tecnòlogia com I.Thos i Codina o les Escoles Pies a que es sumin al projecte.
Els tècnics treballadors de la biblioteca, el Frederic, el Josep i el Dani, aprenent tot el sistema, per participar o organitzar també noves jornades de sanejament i que els ordinadors vells tinguin una nova vida a la ciutat.
La Biblioteca i l’Eva del PTT Mataró estan ja establint vies de col·laboració perquè els alumnes PFI Auxiliar de Vendes, Oficina i Atenció al Públic puguin donar suport als actes que s’organitzen a la Biblioteca. “Pràctiques” que molt bé varen fer atenent tots els participants de la jornada la Paula Rodríguez, Alex Monterde, Alexia Medrano i la Fàtima Laaroub, qui a més a més va participar en el taller de sanejament :). I a més a més, es varen encarregar del reportatge fotogràfic durant el taller!
DIFUSIÓ
Els mitjans i entitats implicades també han volgut contribuir fent ressò de l’iniciativa:
- Reportatge a TVMataró del taller
- Entrevista a Ona Maresme 12/5/21 (min 0:32)
- Entrevista a El Mirador 6/521(a partir 1:20h)
- Xarxes socials
- Twitter Ajuntament de Mataró
- Instagram Biblioteques Mataró
- Blog Diputació de Barcelona: Bibliosfera
I agraïment especial a la xarxa de supermercats CONDIS qui ens a oferir el berenar, mentre els dispositius carregaven el nou software de Labdoo.
I ARA QUÈ VOLEM? Què tú també et sumis 🙂
Sí, sí… això no para. Des de JA, podeu portar a les Biblioteques Municipals els vostres dispositius vells que funcionin:
La Judit de #CJA i el Xavier segueixen trucant a la porta i enxarxant entitats per
- trobar sobretot més centres educatius Tecnològics i professionals IT que vulguin: ser donants de dispositius i voluntaris per aprendre a sanejar dispositius
- valorar com la iniciativa segueix fent passes en
- l’estratègia d’economia circular de la ciutat, garantir la traçabilitat del procés i la vida útil dels dispositius amb altres iniciatives del projecte #CJA com les que proporciona eReuse
- el Pla de Ciutat Intel·ligent, amb l’objectiu de , valorar la disminuir les diferents bretxes digitals i esdevenir una ciutat digitalment inclusiva.
El PTT Mataró ho farà extensiu a la xarxa de PTT de Catalunya i seguirem treballant amb el MEM, Direcció d’Ensenyament i Igualtat de l’Ajuntament per facilitar que els Centres Educatius i Formatius; Centres Oberts; ONG entrin a la xarxa beneficiant-se de les donacions i participant activament del procés, com hem demostrat ja poden fer.
I si us voleu sumar a reduir la bretxa digital a Mataró, acosteu-vos a l’entitat més afí de les esmentades, o directament feu la sol·licitud :
- Si necessiteu/voleu compartir internet: Cap estudiant sense Internet
- Si necessiteu/voleu entrar en el programa d’aprenentatge-servei que estem arrencant gràcies a Labdoo o simplement conèixer tot el que aquesta ONG i la d’empreses d’economia Social i Solidària eREuse poden fer per garantir la circularitat dels dispositius amb tota seguretat, entreu a les seves plataformes i al·lucinareu!
- Si necessiteu/voleu millorar les vostres habilitats digitals, podeu donar una mirada a
- la “Guía para mejorar tu aprendizaje conectado y colaborativo” de #CJA;
- l’Escola d’Estiu del Moviment Educatiu del Maresme; de l’1 al 17 de juliol. I totes les propostes del MEM son obertes a totes les persones que d’una manera o altre envolten i eduquen els infants i adolescents!
- tot el que ofereixen les Biblioteques de Mataró i les xarxes Punt-TIC de la Generalitat de Catalunya.
Hi ha un espai per totes les entitats i persones que es vulgin sumar 🙂
T’esperem!
Xarxa #ConnectemJA a Mataró